b_150_100_16777215_00_images_2017_5-sjednica-so-nevesinje-5.jpg

NEVESINJE: Objavljujemo integralni snimak 6. redovne sjednice SO Nevesinje

Donosimo audio zapis sa ove sjednice.

KLIKNI DA EMITUJEŠ!

Šestu redovnu sjednicu obilježila je rasprava koja se odnosila na Odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 3,5 miliona maraka. Zorka Umićević, V.d. načelnika Odjeljenja za finansije  u okviru ove tačke obrazložila  je da je kreditno zaduženje namijenjeno za pokriće deficita (588.000 KM), refinansiranje postojećih kredita (1.693.468 KM) i kapitalne investicije (1.218.343 KM). Prema njenim riječima, iz prethodne godine ostao je neisplaćeni dio obaveza prema dobavljačima i budžetskim korisnicima, subvencije poljoprivrednim proizvođačima i studentske stipendije za tri mjeseca. Planirane kapitalne investicije iz kreditnih sredstava su: rekonstrukcija Sportske dvorane i Kino sale, premjer katastra, parcelacija poljoprivrednog zemljišta i uređenje parking prilaza obrazovnim ustanovama.

Prijedlog Programa rada načelnika opštine i Opštinske uprave za 2017. usvojen je jednoglasno. Načelnik opštine Milenko Avdalović rekao je da su određena sredstva planirana za investicije, socijalne kategorije, podsticaje, mlade, mjesne zajednice i za uređenje užeg gradskog jezgra. On je naglasio da je planirano i povećanje finansijskih sredstava za podsticaje u poljoprivredi, kao i za saniranje šteta u poljoprivredi, za studentske stipendije i izgradnju Centralnog spomen obilježja u Nevesinju.


Usvojen je i završni račun za prošlu godinu. Prema podacima opštinskog Odjeljenja za finansije rashodi su bili veći od prihoda za 341.295 KM, a kumulativni deficit zaključno sa 31. decembrom 2016. godine iznosio je 1.467.998 KM.

I novi Nacrt Statuta opštine Nevesinje, koji je usaglašen sa Zakonom o lokalnoj samoupravi dobio je jednoglasnu podršku odbornika. Ovaj dokument će biti upućen u javnu raspravu nakon čega će biti ponuđena konačna verzija.

Na današnjoj sjednici Opštinskog parlamenta prihvaćen je zahtjev Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske da im se pokloni zemljište kod Crkve Svetog velikomučenika Georgija na Vjenčacu.


Na 6. sjednici Opštinskog parlamenta prihvaćeni su izvještaji o radu sportskih klubova, udruženja i organizacija koji se finansiraju iz opštinskog budžeta.

Integralni audio zapis možete čuti na našem linku.

VH