Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Snimci iz Nevesinja: Mart 2015 Video

Snimci iz Nevesinja: Mart 2015 Video

NEVESINJE: Donosimo fotografije i video zapis pustih nevesinjskih ulica prekrivenih snijegom.

Snimak 23. redovne sjednice SO Nevesinje AUDIO

Snimak 23. redovne sjednice SO Nevesinje AUDIO

NEVESINJE: Na 23. redovnoj sjednici SO Nevesinje, između ostalog, raspravljalo se o radu javnih ustanova čiji je osnivač opština,  o odlukama koje je predložilo Opštinsko odjeljenje za...

Predsjednik BORS-a u Nevesinju VIDEO

Predsjednik BORS-a u Nevesinju VIDEO

NEVESINJE:Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić večeras je posjetio opštinu Nevesinje.

Oglasi

Žana Merkus - heroina i amazonka hercegovačkog ustanka ''Nevesinjska puška'' 1875 -1878 godine

Jeane Merkus

NEVESINJE: Objavljujemo zanimljiv članak koji nam je poslao prof. Nikola Laketa. U njemu je opisana jedna od epizoda vezanih za ustanak u Nevesinju 1875. godine iz ugla Žane Merkus.

Holanđanka, Žana Merkus rođena je 1839 godine u Indoneziji u porodici generalnog guvernera holandske kolonije Istočna Indija. Veoma rano je ostala siroče bez oba roditelja, prvo joj je umro otac 1844 godine, četiri godina kasnije 1848 godine umire joj i majka „prebogata Vilhemina Kransen“. O Žani Merkus i njenoj porodici braći i sestrama brigu preuzima stric Šarl Gijom Merkus koji je bio sveštenik protestantske, valonske crkve. Pod njegovim uticajem ona je postala religiozna i zavoljela je Boga i težila je ka Bogu. U ranoj mladosti idol joj je bila fracuska revolucionarka Jovanka Orleanka. Tako je i ona odlučila da se ne udaje i da ne stvara porodicu već da se sva posveti revolucionarnom radu. Krajem šezdesetih odlučila je da rasproda dio svoje imovine i da krene na put u Njemačku i Italiju. Na tome putovanju stiže u Francusku u Pariz gdje je 1871 godine zatiče Francusko - Pruski rat, opsada Pariza i kapitulacija Francuske. Ona je u Parizu radila kao dobrovoljac u ambulantama Crvenog krsta, gdje je liječila i zbrinjavala ranjenike i bolesnike. Poslije završetka ovog rata sva bolesna i iscrpljena kreće na put u Italiju na oporavak i liječenje. Dvije godine kasnije kreće na hodočašće u Svetu zemlju gdje namjerava da gradi dom i hram sinu Božijem za njegov drugi dolazak na zemlju.

66ixsl

U ljeto 1875 godine, Žanu Merkus potresaju i uznemiravaju vijesti o početku ustanka potlačenog srpskog naroda u Hercegovini pod imenom Nevesinjska puška, koji će trajati tri godine od 1875 do 1878 godine i koji će se tragično završiti austrougarskom okupacijom BiH 1878 godine. Početkom 1876 godine, Žana Merkus nalazi se kao dobrovoljac među hercegovačkim ustanicima sa kojima se bori rame uz rame u najžešćim borbama sa muškarcima u prvim borbenim redovima. U borbe je išla odmah do barjaktara koji je bio omiljena meta turskog oružja. U predahu borbi zahtijeva od vojvode Mića Ljubibratića da se za ustanike nabavlja oružje i municija i u tu svrhu daje svoj novac za nabavku topova koji na veliku njenu žalost nisu nikada isporučeni hercegovačkim ustanicima. U Dubrovniku je prihvatala dobrovoljce i prevodila ih među ustanike u borbu. Sa ustanicima je krenula u napad na varošicu Ljubinje i proglašena je za najhrabrijeg borca. Žana Merkus u borbe je uvijek išla u narodnoj hercegovačkoj muškoj nošnji sa kapamo zavratom na glavi. Turci su je dočekivali uz zaglušujuću viku, galamu i alakanje. Među Turcima je imala pogrdan naziv „Crveni đavo“ zbog njene crvenkasto-riđe kose. Mnogi novinari posvećivali su joj pažnju, pisali su o njoj i njenoj junačkoj borbi sa srpskim ustanicima. Na novinarsko pitanje: “Da li je ona tu kao pripadnik Crvenog krsta da pomaže ranjenim srpskim borcima“ ? Ona odgovara: „ Ne ! Meni su živi i zdravi Srbi mnogo draži od bolesnih i ranjenih“.
Žana Merkus bila je oduševljena hercegovačkim ustaničkim vojvodom Mićom Ljubibratićem u koga je bila zaljubljena. Viđali su je stalno u njegovom društvu. O njmu je govorila stalno sa velikim poštovanjem i sa puno hvale i divljenja. Divila se njegovoj ljepoti i nije bila tajna da je bila zaljubljena u ovog hrabrog ustaničkog hercegovačkog vojvodu. Svoja osjećanja prema njemu povjerila je u pismima svojoj prijateljici Meri Ulenšpigel u Amsterdamu. Ta njena pisma pronašao je i objavio hercegovački pjesnik Radovan Ždrale u kojima piše :
„Pitaš me kako izgleda On ? ... On je zadivljujići izdanak jednog sveta o kome mi u Holandiji ništa ne znamo. On je savršeno lep,ili se meni čini,kao i svakoj ženi koja zavoli. Stasit, dugih nogu kao u jelena,snažnih ramena kao u Herkulesa i apolonske glave“.
Nekoliko mjeseci kasnije prilikom prelaska granice iz Hercegovine u Dalmaciju uhapšen su Mićo Ljubibratić, Žana Merkus i grupa ustanika. Njih su internirali, Mićo Ljubibratić je ostao do kraja ustanka u internaciji u Lincu u Austriji. Žana Markus je pod nepoznatim okolnostima oslobođena i ponovo se našla u Beogradu u Srbiji. Ona se pod neobjašnjivim okolnostima dokopala slobode i krajem marta 1876 godine stiže u Beograd, ponovo u muškoj hercegovačkoj nošnji sa opancima na nogama i kapom zavratom na glavi. Beograd i beograđani su joj priredili veličanstven doček gdje je dočekalo oko šest hiljada beograđana. Srpski pjesnik Đura Jakšić napisao je jednu pjesmu u njenu čast „Dobrodošlica Jovanici Markusovoj“.
780px-Hercegovinci v_zasade

Na Vaskrs 1876 godine kretala se velika masa ljudi od današljeg Londona do hotela „Staro zdanje“ preko puta Saborne crkve gdje je otsjela i sa balkona hotela poručuje okupljenoj masi beograđana: “Izjavljujem vam živu radost koju osećam prema ratničkom duhu i raspoloženju srpskog naroda i nadam se da ću vrlo brzo imati čast da sa vama vojujem za slobođenje naroda koji stenje pod stegom porobljivača“.
Srbija i Crna Gora 30.juna 1876 godine ulaze u rat protiv Turske. Sledećeg dana Žana Merkus se javlja kao dobrovoljac i daje prilog od 2 hiljade dinara. Slobodan Jovanović, srpski državnik i istoričar sjećajući se tih dana zapisao je : “ Pročula se kao Amazonka Hercegovačkog ustanka. Beograd je ludovao za tim ženskim uskokom..“ Početkom mjeseca jula ona se nalazi na ratištu na Drini. Prije odlaska na ratište ostavlja poruku: “ Ukoliko u borbama poginem,sav ostatak svog imetka zaveštavam srpskom narodu“.
Na ratištu na Drini došlo je do žestokog sukoba između nje i srpskog generala Ranka Alimpića koji je bi majstor taktike „kreni - stani“ i ona je protjerna iz Srbije kao „strani špijun“, kao da ništa dobro nije učinila za Srbiju i srpski narod uopšte i nikada ?
Poslije nekog vremena Žana Merkus se ponovo našla u Jerusalimu gdje je čekalo još jedno razočarenje jer su tamo obustavljeni svi radovi na izgradnji njenog hrama. Nemoćna,bolesna i razočarana Žana Merkus već osiromašena vraća se u Pariz gdje svoje poslednje ovozemaljske dane provodi u jednom sirotištu gdje umire početkom februara 1897 godine. Zaboravljena od svih i o njenom grobu niko se nije brinuo. Tridesetih godina 20 vijeka grob Žane Merkus obnovio je konzul Kraljevine Jugoslavije u Utrehtu.
Danas u Srbiji i u Republici Srpskoj niko se i ne sjeća ove hrabre žene Žane Merkus,srpske herojine,amazonke Hercegovačkog ustanka Nevesinjska puška,niti bilo šta zna o njoj i njenoj junačkoj i slavnoj borbi. Trebalo bi barem od zaborava spasiti ovu hercegovačku heroinu, Žanu Merkus i nekoj ulici u Trebinju, Ljubinju, Nevesinju, dati ime po ovoj hrabroj ženi, Žani Merkus amazonki Hercegovačkog ustanka Nevesinjska puška 1875 - 1878 godine.
Prof. Nikola Laketa

Share Short

Krug VH

Srpskа "Zаstаvа" u Nevesinju

Srpskа "Zаstаvа" u Nevesinju

U Nevesinju je dаleke 1891. godine formirаno Pjevаčko srpsko sruštvo "Zаstаvа" koje je pored horske sekcije imаlo i drаmsku i folklornu sekciju i guslаre.  Društvo je zа vreme Prvog svetskog rаtа pаuzirаlo, dа bi njegov rаd bio obnovljen 1918. godine.

Nevesinjsko ljudovanje

Nevesinjsko ljudovanje

NEVESINJE: U Trebinju ne mudruj, U Ljubinju ne trguj, u Bileći se ne junači, a u Nevesinju ne ljuduj, jer ćeš svugde da izgubiš. Ovako pričaju meštani Kifinog Sela, naseobine koja je, nekad davno, bila „centar nevesinjskog vilajeta”.

Budisavlje: Selo sa 1000 priča

Budisavlje: Selo sa 1000 priča

NEVESINJE: Na desetom kilometru istocno od Nevesinja smjestilo se pitomo selo Budisavlje - jedno selo, a hiljadu prica.

VH Televizija

Diskusije (Forum)

Najnovije informacije sa Forum Virtualne Hercegovine
 • Privatizacija Elektroprivrede RS na mala vrata
  ''Republika Srpska od ruske Sberbanke traži kredit od 270 miliona evra, kako bi u narednom periodu pokrila budžetski deficit i mogla da izmiruje obaveze. Rusi su spremni da daju taj kredit, ali pod veoma strogim uslovima. Oni traže visokokvalitetan kol...
 • Fabrika peleta-Da li nas isto čeka i u Nevesinju?
  U Nevesinju se pravi fabrika peleta i to u centru grada, već su počele primjedbe građana o ekološkim problemima koji mogu da nastanu njenim otvaranjem. Evo kako su na sličan problem reagovali u Srebrenici...

  ''U Fabrici za proizvodnju peleta u Zelenom ...
 • Odg: Hercegovački humor
  Discipline na hercegovačkoj olimpijadi:

  – DIZANJE kredita
  – PLIVANJE u dugovima
  – PRESKAKANJE poreza
  -  TRKA za žirantima
 • Hercegovački humor
  U Novom Sadu je provedena anketa na pitanje treba li otjerati Hercegovce iz grada.

  Rezultati ankete: "treba" – 10%, "neka ih, bolan!" – 90%.

  Šeta Hercegovac ulicom i ispadne mu 0,50 KM u šaht. Pomisli:
  "Vala mi se ne isplati silaziti."

  Uze iz džepa ...
 • Odg: Za ozbiljna vremena ozbiljne teme: Biološki opstanak!
  Poštovani, Ozbiljna vremena- ozbiljne teme je pravi naslov za ono što želim reći.
  Dodjoh do pisma mog prijatelja, nevesinjca, čestitog čovjeka Momčila Fržovića.
  Nemam običaj čitati tudja pisma, ali za ovo sam dobila dozvolu, kako za čitanje tako i za ...