Nevesinjski sokolovi Sava Samardžića VIDEO

Nevesinjski sokolovi Sava Samardžića VIDEO

NEVESINJE: Ljeto u Nevesinju je počelo sa nizom kulturnih manifestacija, a jedna posebno zaslužuje pažnju. Inžinjer mašinstva i bivši tehnički direktor mostarskog ''Sokola'' upriličio je...

Nevesinje: Vesna Kapor promovisala knjigu priča VIDEO

Nevesinje: Vesna Kapor promovisala knjigu priča VIDEO

NEVESINJE: Sinoć je u Gradskoj galeriji, u organizaciji Narodne biblioteke Nevesinje, upriličena promocija knjige priča Vesne Kapor , " Po sećanju se hoda kao po mesečini".

Nevesinjske puške 2014 VIDEO

Nevesinjske puške 2014 VIDEO

NEVESINJE:Donosimo video i foto reportažu sa manifestacije ''Nevesinjske puške'' koja je održana u mjestu Krekovi u Nevesinju.

Iz Foto Galerije

fkvelez06 performer04 performer06 performer performer05 performer01 performer03 performer07 performer08 performer02 mostarski_most velez_jezero morine trka_konja zima-nevesinje14c nevesinjsko_zimsko_jutro zima-nevesinje14b zima-nevesinje14a slato_polje torarica 1841 849 1833 812 Nevesinje-Jezero-Alagovac2 Nevesinje-Jezero-Alagovac6 Nevesinje-Jezero-Alagovac1 jezero_alagovac02 Nevesinje--jezero-Alagovac1 jezero_alagovac01 Nevesinje-Jezero-Alagovac4 Nevesinje-Jezero-Alagovac5 Nevesinje-Jezero-Alagovac3 Nevesinje--jezero-Alagovac fkvelez04 fkvelez15 fkvelez11 fkvelez13 fkvelez09 fkvelez01 fkvelez12 fkvelez05 fkvelez10 fkvelez14 fkvelez08 fkvelez03 fkvelez07 fkvelez02 sipacno03 sipacno07 sipacno12 sipacno09 sipacno11 sipacno01 sipacno06 sipacno10 sipacno04 sipacno08 sipacno05 sipacno02 DSCN8109 DSCN8224 DSCN8243 DSCN8210 DSCN8355 DSCN8515 DSCN8181 DSCN8253 DSCN8142 DSCN8152 DSCN8534 DSCN8381 DSCN8165 DSCN8150 DSCN8538 DSCN8193 DSCN8111 DSCN8143

Oglasi

Žana Merkus - heroina i amazonka hercegovačkog ustanka ''Nevesinjska puška'' 1875 -1878 godine

Share Short

Jeane Merkus

NEVESINJE: Objavljujemo zanimljiv članak koji nam je poslao prof. Nikola Laketa. U njemu je opisana jedna od epizoda vezanih za ustanak u Nevesinju 1875. godine iz ugla Žane Merkus.

Holanđanka, Žana Merkus rođena je 1839 godine u Indoneziji u porodici generalnog guvernera holandske kolonije Istočna Indija. Veoma rano je ostala siroče bez oba roditelja, prvo joj je umro otac 1844 godine, četiri godina kasnije 1848 godine umire joj i majka „prebogata Vilhemina Kransen“. O Žani Merkus i njenoj porodici braći i sestrama brigu preuzima stric Šarl Gijom Merkus koji je bio sveštenik protestantske, valonske crkve. Pod njegovim uticajem ona je postala religiozna i zavoljela je Boga i težila je ka Bogu. U ranoj mladosti idol joj je bila fracuska revolucionarka Jovanka Orleanka. Tako je i ona odlučila da se ne udaje i da ne stvara porodicu već da se sva posveti revolucionarnom radu. Krajem šezdesetih odlučila je da rasproda dio svoje imovine i da krene na put u Njemačku i Italiju. Na tome putovanju stiže u Francusku u Pariz gdje je 1871 godine zatiče Francusko - Pruski rat, opsada Pariza i kapitulacija Francuske. Ona je u Parizu radila kao dobrovoljac u ambulantama Crvenog krsta, gdje je liječila i zbrinjavala ranjenike i bolesnike. Poslije završetka ovog rata sva bolesna i iscrpljena kreće na put u Italiju na oporavak i liječenje. Dvije godine kasnije kreće na hodočašće u Svetu zemlju gdje namjerava da gradi dom i hram sinu Božijem za njegov drugi dolazak na zemlju.

66ixsl

U ljeto 1875 godine, Žanu Merkus potresaju i uznemiravaju vijesti o početku ustanka potlačenog srpskog naroda u Hercegovini pod imenom Nevesinjska puška, koji će trajati tri godine od 1875 do 1878 godine i koji će se tragično završiti austrougarskom okupacijom BiH 1878 godine. Početkom 1876 godine, Žana Merkus nalazi se kao dobrovoljac među hercegovačkim ustanicima sa kojima se bori rame uz rame u najžešćim borbama sa muškarcima u prvim borbenim redovima. U borbe je išla odmah do barjaktara koji je bio omiljena meta turskog oružja. U predahu borbi zahtijeva od vojvode Mića Ljubibratića da se za ustanike nabavlja oružje i municija i u tu svrhu daje svoj novac za nabavku topova koji na veliku njenu žalost nisu nikada isporučeni hercegovačkim ustanicima. U Dubrovniku je prihvatala dobrovoljce i prevodila ih među ustanike u borbu. Sa ustanicima je krenula u napad na varošicu Ljubinje i proglašena je za najhrabrijeg borca. Žana Merkus u borbe je uvijek išla u narodnoj hercegovačkoj muškoj nošnji sa kapamo zavratom na glavi. Turci su je dočekivali uz zaglušujuću viku, galamu i alakanje. Među Turcima je imala pogrdan naziv „Crveni đavo“ zbog njene crvenkasto-riđe kose. Mnogi novinari posvećivali su joj pažnju, pisali su o njoj i njenoj junačkoj borbi sa srpskim ustanicima. Na novinarsko pitanje: “Da li je ona tu kao pripadnik Crvenog krsta da pomaže ranjenim srpskim borcima“ ? Ona odgovara: „ Ne ! Meni su živi i zdravi Srbi mnogo draži od bolesnih i ranjenih“.
Žana Merkus bila je oduševljena hercegovačkim ustaničkim vojvodom Mićom Ljubibratićem u koga je bila zaljubljena. Viđali su je stalno u njegovom društvu. O njmu je govorila stalno sa velikim poštovanjem i sa puno hvale i divljenja. Divila se njegovoj ljepoti i nije bila tajna da je bila zaljubljena u ovog hrabrog ustaničkog hercegovačkog vojvodu. Svoja osjećanja prema njemu povjerila je u pismima svojoj prijateljici Meri Ulenšpigel u Amsterdamu. Ta njena pisma pronašao je i objavio hercegovački pjesnik Radovan Ždrale u kojima piše :
„Pitaš me kako izgleda On ? ... On je zadivljujići izdanak jednog sveta o kome mi u Holandiji ništa ne znamo. On je savršeno lep,ili se meni čini,kao i svakoj ženi koja zavoli. Stasit, dugih nogu kao u jelena,snažnih ramena kao u Herkulesa i apolonske glave“.
Nekoliko mjeseci kasnije prilikom prelaska granice iz Hercegovine u Dalmaciju uhapšen su Mićo Ljubibratić, Žana Merkus i grupa ustanika. Njih su internirali, Mićo Ljubibratić je ostao do kraja ustanka u internaciji u Lincu u Austriji. Žana Markus je pod nepoznatim okolnostima oslobođena i ponovo se našla u Beogradu u Srbiji. Ona se pod neobjašnjivim okolnostima dokopala slobode i krajem marta 1876 godine stiže u Beograd, ponovo u muškoj hercegovačkoj nošnji sa opancima na nogama i kapom zavratom na glavi. Beograd i beograđani su joj priredili veličanstven doček gdje je dočekalo oko šest hiljada beograđana. Srpski pjesnik Đura Jakšić napisao je jednu pjesmu u njenu čast „Dobrodošlica Jovanici Markusovoj“.
780px-Hercegovinci v_zasade

Na Vaskrs 1876 godine kretala se velika masa ljudi od današljeg Londona do hotela „Staro zdanje“ preko puta Saborne crkve gdje je otsjela i sa balkona hotela poručuje okupljenoj masi beograđana: “Izjavljujem vam živu radost koju osećam prema ratničkom duhu i raspoloženju srpskog naroda i nadam se da ću vrlo brzo imati čast da sa vama vojujem za slobođenje naroda koji stenje pod stegom porobljivača“.
Srbija i Crna Gora 30.juna 1876 godine ulaze u rat protiv Turske. Sledećeg dana Žana Merkus se javlja kao dobrovoljac i daje prilog od 2 hiljade dinara. Slobodan Jovanović, srpski državnik i istoričar sjećajući se tih dana zapisao je : “ Pročula se kao Amazonka Hercegovačkog ustanka. Beograd je ludovao za tim ženskim uskokom..“ Početkom mjeseca jula ona se nalazi na ratištu na Drini. Prije odlaska na ratište ostavlja poruku: “ Ukoliko u borbama poginem,sav ostatak svog imetka zaveštavam srpskom narodu“.
Na ratištu na Drini došlo je do žestokog sukoba između nje i srpskog generala Ranka Alimpića koji je bi majstor taktike „kreni - stani“ i ona je protjerna iz Srbije kao „strani špijun“, kao da ništa dobro nije učinila za Srbiju i srpski narod uopšte i nikada ?
Poslije nekog vremena Žana Merkus se ponovo našla u Jerusalimu gdje je čekalo još jedno razočarenje jer su tamo obustavljeni svi radovi na izgradnji njenog hrama. Nemoćna,bolesna i razočarana Žana Merkus već osiromašena vraća se u Pariz gdje svoje poslednje ovozemaljske dane provodi u jednom sirotištu gdje umire početkom februara 1897 godine. Zaboravljena od svih i o njenom grobu niko se nije brinuo. Tridesetih godina 20 vijeka grob Žane Merkus obnovio je konzul Kraljevine Jugoslavije u Utrehtu.
Danas u Srbiji i u Republici Srpskoj niko se i ne sjeća ove hrabre žene Žane Merkus,srpske herojine,amazonke Hercegovačkog ustanka Nevesinjska puška,niti bilo šta zna o njoj i njenoj junačkoj i slavnoj borbi. Trebalo bi barem od zaborava spasiti ovu hercegovačku heroinu, Žanu Merkus i nekoj ulici u Trebinju, Ljubinju, Nevesinju, dati ime po ovoj hrabroj ženi, Žani Merkus amazonki Hercegovačkog ustanka Nevesinjska puška 1875 - 1878 godine.
Prof. Nikola Laketa

Krug VH

Reportaža sa odmora ili zašto ne volite putovati sa Slobodanom?

Reportaža sa odmora ili zašto ne volite putovati sa Slobodanom?

Autor Slobodan Bobo Kaličanin Pustio sаm prstimа, dа birаjući slovа, uz pomoć fotogrаfijа, bez literаrnih pretenzijа, pokušаju dа dočаrаju mojih pet dаnа nа odmoru. U osnovi, ovde će nаjviše biti reči o mostovimа i mom romаnu koji polаko nаstаje! Nаdаm se dа će ovo neko uspeti dа pročitа do krаjа. Idemo!

Nevesinjsko ljudovanje

Nevesinjsko ljudovanje

NEVESINJE: U Trebinju ne mudruj, U Ljubinju ne trguj, u Bileći se ne junači, a u Nevesinju ne ljuduj, jer ćeš svugde da izgubiš. Ovako pričaju meštani Kifinog Sela, naseobine koja je, nekad davno, bila „centar nevesinjskog vilajeta”.

MORINE:CAMPUS MORTORUM – Polje smrti

MORINE:CAMPUS MORTORUM – Polje smrti

NEVESINJE: Morine su kraška visoravan u Istočnoj Hercegovini,teritorijalno su nekada pripadale Nevesinjskom srezu,danas većim dijelom Morine pripadaju opštini Nevesinje,dok jedan manji dio pripada opštinama Gacko i Kalinovik.Morine danas popularno nazivaju hercegovački Himalaji. Kako su Morine dobile svoje ime ?

VH Televizija

Diskusije (Forum)

Najnovije informacije sa Forum Virtualne Hercegovine
 • Privatizacija Elektroprivrede RS na mala vrata
  ''Republika Srpska od ruske Sberbanke traži kredit od 270 miliona evra, kako bi u narednom periodu pokrila budžetski deficit i mogla da izmiruje obaveze. Rusi su spremni da daju taj kredit, ali pod veoma strogim uslovima. Oni traže visokokvalitetan kol...
 • Fabrika peleta-Da li nas isto čeka i u Nevesinju?
  U Nevesinju se pravi fabrika peleta i to u centru grada, već su počele primjedbe građana o ekološkim problemima koji mogu da nastanu njenim otvaranjem. Evo kako su na sličan problem reagovali u Srebrenici...

  ''U Fabrici za proizvodnju peleta u Zelenom ...
 • Odg: Hercegovački humor
  Discipline na hercegovačkoj olimpijadi:

  – DIZANJE kredita
  – PLIVANJE u dugovima
  – PRESKAKANJE poreza
  -  TRKA za žirantima
 • Hercegovački humor
  U Novom Sadu je provedena anketa na pitanje treba li otjerati Hercegovce iz grada.

  Rezultati ankete: "treba" – 10%, "neka ih, bolan!" – 90%.

  Šeta Hercegovac ulicom i ispadne mu 0,50 KM u šaht. Pomisli:
  "Vala mi se ne isplati silaziti."

  Uze iz džepa ...
 • Odg: Za ozbiljna vremena ozbiljne teme: Biološki opstanak!
  Poštovani, Ozbiljna vremena- ozbiljne teme je pravi naslov za ono što želim reći.
  Dodjoh do pisma mog prijatelja, nevesinjca, čestitog čovjeka Momčila Fržovića.
  Nemam običaj čitati tudja pisma, ali za ovo sam dobila dozvolu, kako za čitanje tako i za ...