''Lastva'' u Nevesinju VIDEO

''Lastva'' u Nevesinju VIDEO

NEVESINJE: Sinoć je u prostorijama gradske galerije u Nevesinju otvorena izložba slika iz fundusa kolonije ''Lastva''-Trebinje.

Borba za očuvanje domaćih proizvoda

Borba za očuvanje domaćih proizvoda

Na temu o brendiranim proizvodima, prisutnima se obratio i mr Dragan Brenjo iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Nevesinje: Svečano za Svetog Savu VIDEO

Nevesinje: Svečano za Svetog Savu VIDEO

NEVESINJE: Sinoć je u Nevesinju održana Svetosavska akademija, a program su organizovali i pripremili Crkvena opština Nevesinje, prosvjetni radnici i učenici SŠC "Aleksa Šantić", OŠ "Risto...

Iz Foto Galerije

torarica performer04 performer06 performer05 performer01 performer03 performer07 performer08 performer02 mostarski_most velez_jezero morine trka_konja zima-nevesinje14c nevesinjsko_zimsko_jutro zima-nevesinje14b zima-nevesinje14a slato_polje 1841 849 1833 812 Nevesinje-Jezero-Alagovac2 Nevesinje-Jezero-Alagovac6 Nevesinje-Jezero-Alagovac1 jezero_alagovac02 Nevesinje--jezero-Alagovac1 jezero_alagovac01 Nevesinje-Jezero-Alagovac4 Nevesinje-Jezero-Alagovac5 Nevesinje-Jezero-Alagovac3 Nevesinje--jezero-Alagovac fkvelez04 fkvelez15 fkvelez11 fkvelez13 fkvelez09 fkvelez01 fkvelez12 fkvelez05 fkvelez10 fkvelez14 fkvelez08 fkvelez06 fkvelez03 fkvelez07 fkvelez02 sipacno03 sipacno07 sipacno12 sipacno09 sipacno11 sipacno01 sipacno06 sipacno10 sipacno04 sipacno08 sipacno05 sipacno02 DSCN8109 DSCN8224 DSCN8243 DSCN8210 DSCN8355 DSCN8515 DSCN8181 DSCN8253 DSCN8142 DSCN8152 DSCN8534 DSCN8381 DSCN8165 DSCN8150 DSCN8538 DSCN8193 DSCN8111 DSCN8143

Oglasi

Budisavlje: Selo sa 1000 priča

Share Short

budisavlje08

NEVESINJE: Na desetom kilometru istocno od Nevesinja smjestilo se pitomo selo Budisavlje - jedno selo, a hiljadu prica.

Do sela se stize novim asfaltnim putem i ono sto nam prvo privuce paznju, jesu predivni pejzazi brda i ravnica kojima krivuda rijeka Zalomka, ponornica koja nadođe u jesen sa prvim kisama, a presusi u ljetnom periodu, ostavljajuci virove bogate ribom i pogodne za kupanje.

budisavlje02

Selo broji petnestak domacinstava koja se uglavnom bave poljoprivredom i stocarstvom i nesto manje vocarstvom i pcelarstvom. Pogled privlace cuvena skakala, kamene gromade nepravilnog oblika pobodene u vodu od davnih vremena sluzeci za prelazak rijeke, kada jos nisu postojale skele i mostovi, iako Budisavlje ima i most i skelu skakala i danas sluze svrsi, nekima da bi pokazali hrabrost, a onim starijim da se prisjete davnih vremena. Preci skakala u zimskom periodu, a ne zavrsiti u vodi kada su okovana ledom je pravo umijece, tako da je jedna od legendi upravo vezana za to. Davno bjese vila nagorkinja koju je beg Ljubović zelio zatvoriti i baciti u tamnicu, a ona se bjezeci okliznula i zavrsila u hladnoj rijeci. Tako bespomocnu i zapletenu kosom oko skakala pronasao je nepoznati hajduk od koga je zatrazila spas s tim da ona zauzvrat blagoslovi skakala. I bi tako. Padova u rijeku bilo je mnogo, rijeka bi znala ponijeti ljude koji su zavrsili u njenim talasima i nekoliko stotina metara nizvodno , ali nekim cudom svi bi se neozlijeđeni uspijevali docepati obale i spasiti. budisavlje04

Stotinjak metara desno od skakala uprkos vijekovima nalazi se Kaluđer, izvor pitke vode koji nikada ne presusuje,a na samoj građevini nalaze se uklesane godine 1190 i 1191 .Da li je to godina izgradnje ili nesto drugo nezna se pouzdano, ali ono sto se pouzdano i sa sigurnoscu moze tvrditi je da je na ulasku u selo, na samoj obali rijeke postojao manastir koji su turci zapalili i porusili. Po jednoj legendi kaluđer su sazidali sami kaluđeri iz manastira pa je po tome i dobio ime, a druga legenda kaze da su ga sazidali Turci od kamena porusenog manastira , te da godine isklesane na kaluđeru imaju neku vezu sa manastirom. Bilo kako bilo kaluđer prkosi vremenu i svojom pitkom vodom snabdijeva mjestane Budisavlja i putnike namjernike koji tu mogu da sjednu, odmore se i utole zeđ hladnom izvorskom vodom.

budisavlje10

Ispod samog kaluđera nalaze se džinovske topole ciji precnik stabla premasuje 4,50 metara, a koliko su stare pouzdano se nezna.Najstariji Budisavljani kazu da su tu odvajkada i da su stare sigurno stotinama godina.U samom selu postoji još mnogo topola ali ovakvih dimenzija ne, najvjerovatnije da je njihovom dzinovskom rastu doprinijela kaluđerska voda koja tuda protice.

budisavlje11

Topole rastu i dalje, kao sestre bliznakinje prkoseci vjetrovima i olujama. Na samom ulasku u selo susret sa starinom Manojlom Siljegovicem pobuđuje interesovanje za price koje se ispredaju oko bogate istorije ovog predivnog hercegovackog sela. U kracem razgovoru, rekao nam je da selo jako zanimljivo sa pricama i legendama i da svaki kamen prica svoju pricu, u sto smo se uvjerili i sami. Iznad sela nalazi se „zenska gruda“ –zemljano uzvisenje,na mjestu gdje ima vise kamena nego zemlje,svakako je zanimljiv fenomen koji zasluzuje paznju. Jer ovdje zivi narodna prica prenosena sa koljena na koljeno da je u tom zemljanom brijegu zatrpana crkva. Doduse nekada davno su i pronađeni ostaci krstionice i kamena u obliku kade. Za vrijeme drugog svjetskog rata, Nijemci povuceni pricom o skrivenom blagu i zatrpanom crkvom pocese da kopaju“ zensku grudu“.Kada su poceli da kopaju bilo je lijepo vrijeme, ali nebo se iznenada natmuri i pocese da udaraju munje i gromovi prijeteci kaznom od koje se ne moze umaci.Zemljiste se do danasnjih dana ne obrađuje i ne kosi. Gomile kamenja svakako su jos jedna neobicna pojava na ovim prostorima.

budisavlje01

Iznad sela ih ima na desetine , neke su vece neke manje, a legenda kaze da su znatizenjnici privuceni raznim pricama i zeljom da saznaju sta se nalazi ispod, jednu i otkopali i tu pronasli grob.Od mjestana smo doznali da po njihovim saznanjima poticu iz rimskog doba, a nastale su tako da pojedincima koji su se na bilo koji nacin ogrijesili o zakon nije bilo dozvoljeno da se sahranjuju u groblje vec izvan, a zatim su zatrpavani kamenjem - sto je gomila bila veca to je i zlocinac bio veci. U samom koritu rijeke Zalomke nalazi se pecina u ciju unutrasnjost nismo uspjeli da zavirimo, a koja je sluzila kao skloniste od neprijateljskog bombardovanja u drugom svjetskom ratu, tolika da je u nju moglo stati cijelo selo, kazu mjestani. Stari ljudi su govorili, da su se u mlinicama nocu skupljale vile i da se culo vristanje.

budisavlje03

Oni mlađi kazu da su to vristale vesele seoske đevojke dok su u mlinicama asikovale sa momcima. Kome sada vjerovati starima ili mladima? Mlinice su odvajkada bile postrojenja za preradu zita i imale su u narodnom zivotu starog sela ogroman znacaj, a na obalama rijeke Zalomke i samom Budisavlju bilo ih je na desetine. Za pokretanje mlinica koristila se snaga vode, mlinica nema odavno , a od svega ostali su Jazovi, pregrađeno korito rijeke da bi se voda navela na mlinski tocak. Koliko je vremena, truda, znoja i napora trebalo da se pregradi korito rijeke branom visokom par metara znaju samo oni koji su to radili, ali to je bila vjekovna borba za hljeb nasusni i za zivot na ovim prostorima. Nama ostaje samo da uzivamo u ljepotama ovih vjestackih vodopada i da se divimo sumu i snazi vode.

budisavlje07

OVCI BROD - MOST OD KOGA ZASTAJE DAH! Kada je Opstina Nevesinje prije dvije godine poslala zahtjev republickom zavodu za zastitu spomenika kulture u vezi rekonstrukcije i zastite mosta od propadanja, oni su se nasli u cudu jer nisu znali ni da postoji. Most potice iz turskog perioda, a po jednoj verziji gradio ga je cuveni turski graditelj Hajrudin istovremeno sa gradnjom starog mosta u Mostaru, a opet po onoj drugoj narodnoj da ga je sagradila udovica bega Ljubovića koja je rano ostala bez muza nastradalog u dvoboju, da bi tako mogla dolaziti do svoga ljubavnika koji je zivio na drugoj obali. Dugi vremenski period to je bio jedini most na rijeci Zalomci i jedini put u pravcu Gacka, cak se prica da je sva turska vojska koja je iz Mostara isla u cuvenu bitku na Grahovo, danima prelazila preko mosta , i dalje Sopota i Zaloma starim makadamskim putem u pravcu Crne Gore. Most je nekada imao ogradu istu onakvu kamenu kao na starom mostu u Mostaru ali je prilikom velike poplave 1954.godine ostao bez nje, tada je Zalomka prelila most srusivsi ogradu, a njeni ostaci i danas su vidljivi u koritu rijeke neposredno ispod mosta. Hercegovina je poznata kao stocarski kraj, a svakog proljeca stada ovaca iz nizih predjela idu na planinu gdje se zadrzavaju do kasne jeseni i prvog snijega, a posto je most bio jedini nacin da se pređe rijeka pretpostavlja se da je po tome i dobio ime.

budisavlje12

Pravi turisti su uvidjeli da je na morskim obalama odmor sve manje moguc i da se tamo covjek moze samo dobro zabaviti pa su poceli tražiti nove mogucnosti za istinski odmor.Tako je i nastao seoski turizam. Polazeci od najobicnije setnje pitamo se da li je prijatnije i zdravije setati jutrom i veceri, preko livada i proplanaka, kraj obale rijeke, izvora i potoka na temperaturi koja je prijatna, ili setati nocu pored morske obale i ne moci zaspati od previsoke temperature.Ovo prvo djeluje privlacnije, a prirodne ljepote Budisavlja nabolja su pozivnica buducim turistima.

Milan Šiljegović

Krug VH

Nevesinje koga više nema: Ima dana i kafana

Nevesinje koga više nema: Ima dana i kafana

NEVESINJE: Od davnina kafana je kod Srba bila najstarija kulturna i demokratska institucija.U kafane su išli svi i bogati i siromašni,bez obzira na svoj društveni rang i ugled. U kafanama je često zasjedala i srpska Narodna skupština.

Vesna Kapor: Preporuka za jesen-Miloš Crnjanski

Vesna Kapor: Preporuka za jesen-Miloš Crnjanski

„Jesen, i život bez smisla. Proveo sam noć u zatvoru sa nekim Ciganima. Vučem se po kavanama. Sednem do prozora i zagledam se u maglu, i u rumena, mokra, žuta drveta. Gde je život?“ Dnevnik o Čarnojeviću, 1921.

Krekovljanska puška

Krekovljanska puška

NEVESINJE: U selu Krekovi, kod Nevesinja, spomen obeležja svedoče o burnoj prošlosti, ustancima i ustanicima, a 1875. godina upisana je velikim slovima u istoriji cele Hercegovine.– Danas ni u jednom selu tog kraja nema toliko mladih, kao i nade da se koreni nikada neće zaboraviti i napustiti.

VH Televizija

Diskusije (Forum)

Najnovije informacije sa Forum Virtualne Hercegovine
 • Odg: Hercegovački humor
  Discipline na hercegovačkoj olimpijadi:

  – DIZANJE kredita
  – PLIVANJE u dugovima
  – PRESKAKANJE poreza
  -  TRKA za žirantima
 • Hercegovački humor
  U Novom Sadu je provedena anketa na pitanje treba li otjerati Hercegovce iz grada.

  Rezultati ankete: "treba" – 10%, "neka ih, bolan!" – 90%.

  Šeta Hercegovac ulicom i ispadne mu 0,50 KM u šaht. Pomisli:
  "Vala mi se ne isplati silaziti."

  Uze iz džepa ...
 • Odg: Za ozbiljna vremena ozbiljne teme: Biološki opstanak!
  Poštovani, Ozbiljna vremena- ozbiljne teme je pravi naslov za ono što želim reći.
  Dodjoh do pisma mog prijatelja, nevesinjca, čestitog čovjeka Momčila Fržovića.
  Nemam običaj čitati tudja pisma, ali za ovo sam dobila dozvolu, kako za čitanje tako i za ...
 • 3 JUNI
  3 JUNA 1941 GOD. DESILA SE DRUGA NEVESINJSKA PUŠKA.
  NEBOJŠA IVKOVIĆ,
  BEOGRAD
 • Zabraniše internet klađenje!
  Svim internet provajderima u BiH naloženo da zabrane pristup sajtovima za onlajn klađenje. Zabrana, koju je izrekla Regulatorna agencija za komunikacije, odnosi se na 13 portala za klađenje. Regulatorna agencija za komunikacije u Bosni i Hercegovini na...