Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Snimci iz Nevesinja: Mart 2015 Video

Snimci iz Nevesinja: Mart 2015 Video

NEVESINJE: Donosimo fotografije i video zapis pustih nevesinjskih ulica prekrivenih snijegom.

Snimak 23. redovne sjednice SO Nevesinje AUDIO

Snimak 23. redovne sjednice SO Nevesinje AUDIO

NEVESINJE: Na 23. redovnoj sjednici SO Nevesinje, između ostalog, raspravljalo se o radu javnih ustanova čiji je osnivač opština,  o odlukama koje je predložilo Opštinsko odjeljenje za...

Predsjednik BORS-a u Nevesinju VIDEO

Predsjednik BORS-a u Nevesinju VIDEO

NEVESINJE:Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić večeras je posjetio opštinu Nevesinje.

Oglasi

Rašo Andrić, legenda Nevesinjske Olimpijade

Picture 989

NEVESINJE: Prije tridesetak godina, čim kokoške u Brataču zarakole, Draginja i Janko Andrić bi galamili: – Rašo, đavo te odnio, od tebe nijedno jaje ne osta!

Uz te riječi u jednom istom ovakvom avgustu kalio se šampion. Tada je najviše trenirao. Jaje u kašiku, dršku u usta, na vrhove prstiju, pa trk – 60 metara!!! Čim petom dotakne tlo, a jaje iz kašike. Hop! Razbije se, razlije se, doduše na veliku radost kućnog psa, koji ih se tih ljeta dosta nalizao. Taman se kokoške smire, siti pas zadrijema u hladu, a Janko iza kuće kori:
- O Rašo, boga ću u tebi prebiti. Vidiš li, jadan ne bio, da nam nijedna vreća ne ostade za krtolu? Šta radiš od sebe i od nas. Cijelo nam se selo smije.
A Rašo trenira i trenira. Vreća mu svezana oko bokova, skače uz strmu livadu, “vesla” rukama kroz mlaki vazduh, znoji se. Avgust je pod planinama Veležom i Crvnjem, bliži se olimpijada u Bratačkom Lugu, Nevesinjska olimpijada – na kojoj su njegovi veliki trenuci, u kojim je tek tanka nit između trijumfa i tuge, između ushićenja i očaja. Brani svoj obraz i obraz cijelog Bratača – u viteškim disciplinama.
- Po stotinu jaja bih polomio, po pedeset vreća poderao u tim pripremama! Selo se smije: eno, mali Andrić poludio!!!
Ali kad dođe Olimpijada svi se sjate dolje u Lugu, i uozbilje, moj brate. I moj otac Janko, neizostavno je među njima. Strepe i on i oni, strepe samo malo manje od mene. I, onda start… Po petnaestak nas je u tim disciplinama. Neko već poslije pet koraka petom dotiče tlo, usne mu se iskrive… i odlijeće jaje iz kašike. Gotovo. Ni rukama ga ne može uhvatiti, publika se previja od smijeha… Ja sam utreniran, koncentrisan, tijelo sluša, ravnoteža je tu, gledam striktno naprijed, na vrhovima prstiju prolazim kroz cilj! Pobjednik je ponovo Radomir Rašo Andrić iz Bratača, grmi iz velikih zvučnika i taj glas, čini mi se, stiže do vrha Crvnja.
Mijenjaju se i kokoške i džakovi, i gledaoci i zvanični spikeri – samo je Rašo već 20 godina na pobjedničkom postolju!
Bratačkom Lugu, na njima najpopularnija bila trka brdskoplaninskih konja, najteža disciplina je ipak bila penjanje na stub. Trenje pri usponu je toliko da ne možeš pobijediti bez barem devet rana! Zato su mi te pobjede najdraže. Stub nekad natrljaju lojem, nekad ne natrljaju, ipak nikad ne možeš biti prvak bez povreda. Ako se, recimo trojica popnu na vrh, pobjednik je onaj koji to uradi za najkraće vrijeme. Nagrada je, kao i u drugim disciplinama u kojima se takmičim, 100 maraka. No, titula na stubu nešto je posebno, a ja sam na njemu za petnaest godina zabilježio više od deset pobjeda.
Andrić ni sam ne zna koliko ukupno ima pobjeda i medalja sa viteških takmičenja. Nije ih dobijao samo na pomenutim olimpijadama, već i na takmičenjima u viteškim disciplinama u Apatinu, Srpskom Brodu, Vlasenici, Tesliću, nastupajući kao član Sokolskog društva “Nevesinjska puška”. Ali čak i svako dijete će vam u Nevesinju reći da je poslije veterana Ratka Zubca, “Rašo Andrić najveća viteška legenda u Hercegovini”.

U svakodnevnom životu, nakon što je kao metalostrugar ostao bez posla u bivšoj “Sokolovoj” fabrici upravljača, sa suprugom Mirjanom i troje djece Stefanom, Natašom i Jelenom, živi u rodnom Brataču, selu sa stotinak domaćinstava, na desetom kilometru od Nevesinja prema Gacku. Uzgaja krtolu, bavi se stočarstvom i s vremena na vrijeme kao pomoćni građevinski majstor odlazi u Crnu Goru. O tom baš i ne voli previše da priča. Međutim, čim mu pomenete predstojeću Nevesinjsku olimpijadu oči mu zablistaju posebnim sjajem.
- Biću, naravno, tamo. Hoću li nastupiti još ne znam. Pomalo sam se zasitio svega. Razmišljam: možda je bolje sa scene otići kao pobjednik, nego kao poraženi. Ali u istom času mi se čini da još imam snage… Odlučiću onog jutra kad sve počne – zaključi četrdesetšestogodišnji “vitez”, pogledujući prema vrhu Crvnja, tamo dokle je još lani dopirao glas o njegovoj novoj pobjedi.
Žarko Janjić

Share Short

Krug VH

Vesna Kapor: Preporuka za jesen-Miloš Crnjanski

Vesna Kapor: Preporuka za jesen-Miloš Crnjanski

„Jesen, i život bez smisla. Proveo sam noć u zatvoru sa nekim Ciganima. Vučem se po kavanama. Sednem do prozora i zagledam se u maglu, i u rumena, mokra, žuta drveta. Gde je život?“ Dnevnik o Čarnojeviću, 1921.

MORINE:CAMPUS MORTORUM – Polje smrti

MORINE:CAMPUS MORTORUM – Polje smrti

NEVESINJE: Morine su kraška visoravan u Istočnoj Hercegovini,teritorijalno su nekada pripadale Nevesinjskom srezu,danas većim dijelom Morine pripadaju opštini Nevesinje,dok jedan manji dio pripada opštinama Gacko i Kalinovik.Morine danas popularno nazivaju hercegovački Himalaji. Kako su Morine dobile svoje ime ?

Srpskа "Zаstаvа" u Nevesinju

Srpskа "Zаstаvа" u Nevesinju

U Nevesinju je dаleke 1891. godine formirаno Pjevаčko srpsko sruštvo "Zаstаvа" koje je pored horske sekcije imаlo i drаmsku i folklornu sekciju i guslаre.  Društvo je zа vreme Prvog svetskog rаtа pаuzirаlo, dа bi njegov rаd bio obnovljen 1918. godine.

VH Televizija

Diskusije (Forum)

Najnovije informacije sa Forum Virtualne Hercegovine
 • Privatizacija Elektroprivrede RS na mala vrata
  ''Republika Srpska od ruske Sberbanke traži kredit od 270 miliona evra, kako bi u narednom periodu pokrila budžetski deficit i mogla da izmiruje obaveze. Rusi su spremni da daju taj kredit, ali pod veoma strogim uslovima. Oni traže visokokvalitetan kol...
 • Fabrika peleta-Da li nas isto čeka i u Nevesinju?
  U Nevesinju se pravi fabrika peleta i to u centru grada, već su počele primjedbe građana o ekološkim problemima koji mogu da nastanu njenim otvaranjem. Evo kako su na sličan problem reagovali u Srebrenici...

  ''U Fabrici za proizvodnju peleta u Zelenom ...
 • Odg: Hercegovački humor
  Discipline na hercegovačkoj olimpijadi:

  – DIZANJE kredita
  – PLIVANJE u dugovima
  – PRESKAKANJE poreza
  -  TRKA za žirantima
 • Hercegovački humor
  U Novom Sadu je provedena anketa na pitanje treba li otjerati Hercegovce iz grada.

  Rezultati ankete: "treba" – 10%, "neka ih, bolan!" – 90%.

  Šeta Hercegovac ulicom i ispadne mu 0,50 KM u šaht. Pomisli:
  "Vala mi se ne isplati silaziti."

  Uze iz džepa ...
 • Odg: Za ozbiljna vremena ozbiljne teme: Biološki opstanak!
  Poštovani, Ozbiljna vremena- ozbiljne teme je pravi naslov za ono što želim reći.
  Dodjoh do pisma mog prijatelja, nevesinjca, čestitog čovjeka Momčila Fržovića.
  Nemam običaj čitati tudja pisma, ali za ovo sam dobila dozvolu, kako za čitanje tako i za ...