Vladika Grigorije u Odžaku kraj Nevesinja

Vladika Grigorije u Odžaku kraj Nevesinja

NEVESINJE: Vladika Grigorije u Odžaku kraj Nevesinja - Besjeda

Sabor u Biogradu: Video reportaža

Sabor u Biogradu: Video reportaža

NEVESINJE: U mjestu Biograd u Nevesinju, Hram uspenja presvete Bogorodice obilježio je krsnu slavu. Donosimo video reportažu.

Nevesinjski sokolovi Sava Samardžića VIDEO

Nevesinjski sokolovi Sava Samardžića VIDEO

NEVESINJE: Ljeto u Nevesinju je počelo sa nizom kulturnih manifestacija, a jedna posebno zaslužuje pažnju. Inžinjer mašinstva i bivši tehnički direktor mostarskog ''Sokola'' upriličio je...

Iz Foto Galerije

DSCN8381 performer04 performer06 performer performer05 performer01 performer03 performer07 performer08 performer02 mostarski_most velez_jezero morine trka_konja zima-nevesinje14c nevesinjsko_zimsko_jutro zima-nevesinje14b zima-nevesinje14a slato_polje torarica 1841 849 1833 812 Nevesinje-Jezero-Alagovac2 Nevesinje-Jezero-Alagovac6 Nevesinje-Jezero-Alagovac1 jezero_alagovac02 Nevesinje--jezero-Alagovac1 jezero_alagovac01 Nevesinje-Jezero-Alagovac4 Nevesinje-Jezero-Alagovac5 Nevesinje-Jezero-Alagovac3 Nevesinje--jezero-Alagovac fkvelez04 fkvelez15 fkvelez11 fkvelez13 fkvelez09 fkvelez01 fkvelez12 fkvelez05 fkvelez10 fkvelez14 fkvelez08 fkvelez06 fkvelez03 fkvelez07 fkvelez02 sipacno03 sipacno07 sipacno12 sipacno09 sipacno11 sipacno01 sipacno06 sipacno10 sipacno04 sipacno08 sipacno05 sipacno02 DSCN8109 DSCN8224 DSCN8243 DSCN8210 DSCN8355 DSCN8515 DSCN8181 DSCN8253 DSCN8142 DSCN8152 DSCN8534 DSCN8165 DSCN8150 DSCN8538 DSCN8193 DSCN8111 DSCN8143

Oglasi

Rašo Andrić, legenda Nevesinjske Olimpijade

Share Short

Picture 989

NEVESINJE: Prije tridesetak godina, čim kokoške u Brataču zarakole, Draginja i Janko Andrić bi galamili: – Rašo, đavo te odnio, od tebe nijedno jaje ne osta!

Uz te riječi u jednom istom ovakvom avgustu kalio se šampion. Tada je najviše trenirao. Jaje u kašiku, dršku u usta, na vrhove prstiju, pa trk – 60 metara!!! Čim petom dotakne tlo, a jaje iz kašike. Hop! Razbije se, razlije se, doduše na veliku radost kućnog psa, koji ih se tih ljeta dosta nalizao. Taman se kokoške smire, siti pas zadrijema u hladu, a Janko iza kuće kori:
- O Rašo, boga ću u tebi prebiti. Vidiš li, jadan ne bio, da nam nijedna vreća ne ostade za krtolu? Šta radiš od sebe i od nas. Cijelo nam se selo smije.
A Rašo trenira i trenira. Vreća mu svezana oko bokova, skače uz strmu livadu, “vesla” rukama kroz mlaki vazduh, znoji se. Avgust je pod planinama Veležom i Crvnjem, bliži se olimpijada u Bratačkom Lugu, Nevesinjska olimpijada – na kojoj su njegovi veliki trenuci, u kojim je tek tanka nit između trijumfa i tuge, između ushićenja i očaja. Brani svoj obraz i obraz cijelog Bratača – u viteškim disciplinama.
- Po stotinu jaja bih polomio, po pedeset vreća poderao u tim pripremama! Selo se smije: eno, mali Andrić poludio!!!
Ali kad dođe Olimpijada svi se sjate dolje u Lugu, i uozbilje, moj brate. I moj otac Janko, neizostavno je među njima. Strepe i on i oni, strepe samo malo manje od mene. I, onda start… Po petnaestak nas je u tim disciplinama. Neko već poslije pet koraka petom dotiče tlo, usne mu se iskrive… i odlijeće jaje iz kašike. Gotovo. Ni rukama ga ne može uhvatiti, publika se previja od smijeha… Ja sam utreniran, koncentrisan, tijelo sluša, ravnoteža je tu, gledam striktno naprijed, na vrhovima prstiju prolazim kroz cilj! Pobjednik je ponovo Radomir Rašo Andrić iz Bratača, grmi iz velikih zvučnika i taj glas, čini mi se, stiže do vrha Crvnja.
Mijenjaju se i kokoške i džakovi, i gledaoci i zvanični spikeri – samo je Rašo već 20 godina na pobjedničkom postolju!
Bratačkom Lugu, na njima najpopularnija bila trka brdskoplaninskih konja, najteža disciplina je ipak bila penjanje na stub. Trenje pri usponu je toliko da ne možeš pobijediti bez barem devet rana! Zato su mi te pobjede najdraže. Stub nekad natrljaju lojem, nekad ne natrljaju, ipak nikad ne možeš biti prvak bez povreda. Ako se, recimo trojica popnu na vrh, pobjednik je onaj koji to uradi za najkraće vrijeme. Nagrada je, kao i u drugim disciplinama u kojima se takmičim, 100 maraka. No, titula na stubu nešto je posebno, a ja sam na njemu za petnaest godina zabilježio više od deset pobjeda.
Andrić ni sam ne zna koliko ukupno ima pobjeda i medalja sa viteških takmičenja. Nije ih dobijao samo na pomenutim olimpijadama, već i na takmičenjima u viteškim disciplinama u Apatinu, Srpskom Brodu, Vlasenici, Tesliću, nastupajući kao član Sokolskog društva “Nevesinjska puška”. Ali čak i svako dijete će vam u Nevesinju reći da je poslije veterana Ratka Zubca, “Rašo Andrić najveća viteška legenda u Hercegovini”.

U svakodnevnom životu, nakon što je kao metalostrugar ostao bez posla u bivšoj “Sokolovoj” fabrici upravljača, sa suprugom Mirjanom i troje djece Stefanom, Natašom i Jelenom, živi u rodnom Brataču, selu sa stotinak domaćinstava, na desetom kilometru od Nevesinja prema Gacku. Uzgaja krtolu, bavi se stočarstvom i s vremena na vrijeme kao pomoćni građevinski majstor odlazi u Crnu Goru. O tom baš i ne voli previše da priča. Međutim, čim mu pomenete predstojeću Nevesinjsku olimpijadu oči mu zablistaju posebnim sjajem.
- Biću, naravno, tamo. Hoću li nastupiti još ne znam. Pomalo sam se zasitio svega. Razmišljam: možda je bolje sa scene otići kao pobjednik, nego kao poraženi. Ali u istom času mi se čini da još imam snage… Odlučiću onog jutra kad sve počne – zaključi četrdesetšestogodišnji “vitez”, pogledujući prema vrhu Crvnja, tamo dokle je još lani dopirao glas o njegovoj novoj pobjedi.
Žarko Janjić

Krug VH

Svi putevi vode za Rim ili još malo sećanja na Nevesinje

Svi putevi vode za Rim ili još malo sećanja na Nevesinje

NEVESINJE: Šta mislite, da li je moguće napisati sećanja u kome se spominju Tito i Neron, Brus Li i Čak Noris, kinoaparater Alija i Marićuša, Zdravko Čolić i ja, a da sve to bude pomalo povezano? Nije? Jeste! Budite hrabri i zaplovite sa mojim sećanjima.

Vesna Kapor: Preporuka za jesen-Miloš Crnjanski

Vesna Kapor: Preporuka za jesen-Miloš Crnjanski

„Jesen, i život bez smisla. Proveo sam noć u zatvoru sa nekim Ciganima. Vučem se po kavanama. Sednem do prozora i zagledam se u maglu, i u rumena, mokra, žuta drveta. Gde je život?“ Dnevnik o Čarnojeviću, 1921.

Nevesinjska puška-majka svih ustanaka

Nevesinjska puška-majka svih ustanaka

NEVESINJE: U Krekovima, kod Nevesinja, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca, obilježena je 136. godišnjica Hercegovačkog ustanka, u istoriji poznatijeg kao Nevesinjska puška.

VH Televizija

Diskusije (Forum)

Najnovije informacije sa Forum Virtualne Hercegovine
 • Privatizacija Elektroprivrede RS na mala vrata
  ''Republika Srpska od ruske Sberbanke traži kredit od 270 miliona evra, kako bi u narednom periodu pokrila budžetski deficit i mogla da izmiruje obaveze. Rusi su spremni da daju taj kredit, ali pod veoma strogim uslovima. Oni traže visokokvalitetan kol...
 • Fabrika peleta-Da li nas isto čeka i u Nevesinju?
  U Nevesinju se pravi fabrika peleta i to u centru grada, već su počele primjedbe građana o ekološkim problemima koji mogu da nastanu njenim otvaranjem. Evo kako su na sličan problem reagovali u Srebrenici...

  ''U Fabrici za proizvodnju peleta u Zelenom ...
 • Odg: Hercegovački humor
  Discipline na hercegovačkoj olimpijadi:

  – DIZANJE kredita
  – PLIVANJE u dugovima
  – PRESKAKANJE poreza
  -  TRKA za žirantima
 • Hercegovački humor
  U Novom Sadu je provedena anketa na pitanje treba li otjerati Hercegovce iz grada.

  Rezultati ankete: "treba" – 10%, "neka ih, bolan!" – 90%.

  Šeta Hercegovac ulicom i ispadne mu 0,50 KM u šaht. Pomisli:
  "Vala mi se ne isplati silaziti."

  Uze iz džepa ...
 • Odg: Za ozbiljna vremena ozbiljne teme: Biološki opstanak!
  Poštovani, Ozbiljna vremena- ozbiljne teme je pravi naslov za ono što želim reći.
  Dodjoh do pisma mog prijatelja, nevesinjca, čestitog čovjeka Momčila Fržovića.
  Nemam običaj čitati tudja pisma, ali za ovo sam dobila dozvolu, kako za čitanje tako i za ...