b_150_100_16777215_00_images_2017_5-sjednica-so-nevesinje-1.jpg

NEVESINJE: Juče je održana  7. redovna sjednica Skupštine opštine Nevesinje. Ova sjednica trebalo je da se održi 20. juna, ali je zbog nedostatka kvoruma odložena.

Na dnevnom redu ove sjednice raspravljalo se o Prijedlogu statuta opštine Nevesinje i Nacrtu poslovnika o radu Opštinskog parlamenta. Odbornici su razmatrali informacije o stanju bezbjednosti i gazdovanju šumama na području opštine, kao i o izvještajima o stanju u oblasti informisanja i radu Teritorijalne vatrogasne jedinice.

Na dnevnom redu sjednice su se našle i informacije o zaštiti životne sredine i statusu imovine „Natur flora“, kao i odluke vezane za prostorno planiranje u našoj zajednici.

Nakon detaljnog obrazloženja v.d. sekretara Opštinskog parlamenta Miroslavke Muratović odbornici su usvojili Statut opštine Nevesinje i Nacrt poslovnika o radu Skupštine opštine Nevesinje. Usvojeno je i nekoliko odluka iz oblasti prostornog planiranja vezanih za nacrte regulacionih planova „Vjetropark Grebak“, „Botin Nevesinje“ i „Vojni logor“. Bez rasprave su prihvaćeni izvještaji u stanju u oblasti informisanja, zaštiti životne sredine i statusu imovine „Natur-flora“.

Najviše interesovanja oodbornika bilo je za teme koje su se ticale stanja bezbjednosti, izvještaja Teritorijalne vatrogasne jedinice i gazdovanju šumama. Usvojeno je i više odluka iz oblasti prostornog planiranja, te Prijedlog Statuta opštine Nevesinje i Nacrt Poslovnika o radu Opštinskog parlamenta.

Komandir Policijske stanice Nevesinje Slavenko Lučić konstatovao je da u prvih pet mjeseci 2017. godine, stanje bezbjednosti zadovoljavajajuće, bez teških krađa i saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima. Odbornike je interesovao spor u Sopiljima koji je praćen nizom narušavanja javnog reda i mira, pa čak i krivičnih djela. Skupština je usvojila zaključak da se od nadležnog suda u Trebinju zatraži informacija o predmetu koji posljednjih nekoliko godina potresa nevesinjsku javnost. Na pitanje pojedinih odbornika o upotrebi vatrenog oružja u centru grada 28. juna ove godine koji je prema njihovoj ocjeni uznemirio građane, Lučić je odgovorio da je o ovom događaju sačinjen izvještaj i da je proslijeđen Okružnom tužilaštvu u Trebinju. O problemu bezbjednosti saobraćaja, zbog brze vožnje u Ulici Nemanjića Lučić je predložio da se razgovara na narednoj sjednici Foruma za bezbjednost zajednice.

Izvještaj Teritorijalne vatrogasne jedinice izazvao je najširu skupštinsku raspravu. Starješina jedinice Drago Laketa je ocijenio da je izgradnjom vatrogasnog doma i nabavkom novog vozila i opreme rad vatrogasaca postao efikasniji. Odbornici su to i potvrdili u svojim diskusijama, ali su iz opozicije (SDS,PDP) tražili objašnjenje da li je zapošljavanje novih radnika urađeno po zakonu i konkursnoj proceduri. Laketa je potvrdio da su tri radnika zaposlena po ugovoru o djelu na mjesec dana i da postoji potreba za njihovim angažovanjem. Iz SNSD-a su podsjetili da je prilikom usvajanja budžeta za 2017. godinu planirana sredstva za prijem tri vatrogasca.

Podnoseći izvještaj o gazdovanju šumama na području opštine Nevesinje v.d. direktora Šumskog gazdinstva „Botin“ Bogdan Botić potvrdio je da je fizički obim proizvodnje preduzeće u 2016. godini gotovo u potpunosti ispunilo i da je prebačen plan pošumljavanja. Iz PDP-a su prigovorili da je 2016. godnu karakterisalo političko zapošljavanje, povećanje sječe i loše poslovanje, a SDS je priložio i peticiju grupe građana iz Udrežnja koji su iskazali protest protiv nekontrolisane sječe na njihovom području. Iz SNSD- a su uzvratili da će podnijeti krivičnu prijavu za klevetu. Iz Socijalističke partije su sugerisali da se o eventualnim krivičnim djelima bave nadležni organi, a ne odbornici.

Uskoro objavljujemo kompletan audio zapis sa ovog zasjedanja.

VH