b_150_100_16777215_00_images_eshop2.jpg

NEVESINJE: Udruženje građana Nova ideja Nevesinje prije nekoliko mjeseci počelo je sa realizacijom projekta „Omladinski centar mjesne zajdnice Luka“ .

Siniša Kilibarda je koordinator  i informisao je javnost o razvoju projekta, a na ovaj način je pozvao sve zainteresovane da se uključe u dalji razvoj ove akcije.

 

-Ovaj projekat  impementira  se u sklopu projekata „ Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ , koji predstavlja zajedničku inicijativu finansiranu sredstvima  vlada Švajcarske i Švedske,a koju provodi  Razvojni program ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Ministarstovm uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Vladom Brčko distrikta i entitetskim savezima opština i gradova. Mještani mjesne zajednice Luka prošle godine su  ozidali objekat „ Društveni dom MZ Luka“  koji se nalazi u blizini crkve Miloševke u Luci. Pomoć pri izgradnji objekta između ostalih pružili su naši ljudi koji trenutno žive u dijaspori.

Ovog ljeta objekat je pokriven angažovanjem stanovnika MZ Luka, a UNDP je početkom jeseni ove godine izvršio građevinske radove na objektu u vrijednosti 22 000 KM. Tom prilikom ugrađena je loksirana bravarija, fasada, te izvršeni unutrašnji građevinski radovi.Udruženje građana nova ideja Nevesinje realizuje projekat opremanja objekta, a glavni cilj je uključivanje socijalno ugrožene omladine u društveni život kroz stvaranje uslova za bavljenje omladine volonterskim, kulturnim i sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Želimo da se obezbijedi opremljen i funkcionalan objekat da bi omladina ali i ostali stanovnici kroz kulturno-sportke aktivnosti na kvalitetan način provodili slobodno vrijeme.Projekat doprinosi socijalizaciji omladine  te dobrobiti zajednice u cjelini.Tokom dosadašnje realizacije projekta izvršili smo nabavku stolova i stolica za objekat,  stola za stoni tenis sa svim rekvizitima (mrežica, loptice, reketi i td.) ,dvije šah garniture i Led televizora.

Vrijednost ovog projekta je 9750 KM. Projekat predviđa organizovanje raznih sportskih i kulturnih manifestacija. Do sada su organizovana po 4 treninga u šahu i stonom tenisu, jedan turnir u šahu i jedan turnir u stonom tenisu.Takođe krajem decembra održana je radionica o volonterizmu na kojoj je licencirani edukator upoznao učesnike o osnovama volonterizma, njegovog značaja za društvo i zajednicu te zakonskim aktima koji uređuju ovu oblast. Odmah poslije radionice organizovana je volonterska akcijufarbanja zidova objekta uz zadovoljavajući odziv volontera. Promocijom volonterizma i podizanjem svijesti građana o značaju volonterskih akcija edukovaćemo stanovništvo da se aktivnije uključi u rješavanje određenih problema u mjesnoj zajednici.

Jedanaestog januara organizujemo drugu volontersku akciju kojom je predviđeno da se okolina objekta očisti od trnja, otpadaka od stakla, plastike i ostataka građevinskog materijala. Ovom prilikom pozivam sve zainteresovane da se okupe u Omladinskom centru MZ Luka i pridruže akciji koja će početi u 10 časova. Takođe ovaj projekat predviđa organizovanje kulturnih večeri u sklopu kojih će se održati proekcije filmova, književna veče i izložba fotografija. Kulturne večeri će se održavati od 11 do 16 januara svaku veče sa početkom u 17 časova.

 

UG Nova ideja Nevesinje